فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1389)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی الوانی، سعید زرندی، ابوذر عرب سرخی صفحه 3
    فساد یک نیروی یک پارچه ومتمرکز نیست که بتوان آن را به وسیله ی راه حلی تک بعدی کنترل نمود، بلکه مستلزم استفاده از رهیافتی کلی نگر چند بعدی است. اگر فرآیند مبارزه با فساد را شامل مراحل تشخیص بیماری و سپس پیشگیری ودرمان آن بدانیم، علاوه بر اهمیت انجام مطالعه های آسیب شناسانه، ضرورت تدوین سیاست ها و استراتژی های منطبق بر شرایط داخلی و بومی کاملا آشکار خواهد بود. کشورها با تدوین استراتژی، تلاش دارند با نگاهی کل نگر، همه سونگر و نظام مند و رویکردی آینده گرا شرایط و موقعیت کنونی و آتی را تحلیل و با تکیه بر توانمندی ها به مهم ترین و اساسی ترین مسایل راهبردی در این رابطه پاسخ مؤثر و مناسب بدهند. در جهت اجرایی نمودن چنین رهیافتی، در این مقاله با بررسی استراتژی های بین المللی مبارزه با فساد، 26 شاخص در قالب 4 بخش اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و اداری برای تبیین استراتژی مبارزه با فساد جمهوری اسلامی ایران شناسایی شد. پس از اخذ دیدگاه های صاحبنظران، تمامی شاخص ها مورد تایید قرار گرفت و شاخص های حوزه ی اداری دارای بیشترین اهمیت شناخته شدند.
    کلیدواژگان: اجتماعی، _ سیاسی، فساد اداری، استراتژی، اقتصادی، شاخص
  • علی اصغر پور عزت، غزاله طاهری عطار، مصطفی نجاتی آجی بیشه صفحه 23
    ماهیت میان رشته ای و بعضا چند رشته ای دانش اداره دولت و حکومت سبب شده است پیشرفت در آن، مستلزم به‎کارگیری، مساعدت و همکاری گروه های علمی متعددی باشد؛ البته این رشته صرفا مصرف کننده یافته های سایر گروه های علمی نیست، بلکه عرصه ی تقابل و هم افزایی و زایش نظریه های جدیدی است که متقابلا می توانند یافته های علوم مذکور را تحت تاثیر قرار دهند. شکل گیری انجمن مدیریت دولتی ایران فرصتی را برای گردهمایی و اجماع متخصصان و صاحبنظران گوناگون، از انواع مرتبط با این حوزه از دانش فراهم می سازد تا ضمن مطالعه ی پدیده های پیچیده ی اجتماعی، با توسعه همکاری های علمی خود، زمینه ی هم افزایی بازده پژوهش ها و مطالعه های درحال انجام در حوزه های علمی گوناگون را فراهم نمایند. بدیهی است هر سازمان یا انجمن علمی و اجتماعی نیازمند چشم انداز و اسناد راهبردی است که مجموعه ای از مهم ترین اهداف و دلایل بودن سازمان را در برداشته، هدایتگر ذی نفعان و تصمیم گیرندگان اصلی آن در مسیری معین و روشن باشند و به ترسیم آینده ای مطلوب برای آن کمک کنند. از این رو، در این پژوهش تلاش شده است با مطالعه و تحلیل محتوای مجموعه ای از اسناد راهبردی انجمن های فعال در حوزه ی دانش اداره دولت و حکومت در جهان، مهم-ترین اهداف و ماموریت های انجمن علمی فعال در عرصه دانش اداره دولت و حکومت شناسایی شده و در قالب سندی راهبردی نمونه تدوین شود.
    کلیدواژگان: چشم انداز، سند راهبردی، اداره دولت و حکومت
  • رضا پیرایش، محمد باشکوه، معصومه پهلوانی قمی، وحیده علیپور صفحه 39
    روند رو به رشدی در توجه سازمان ها به یادگیری به عنوان یکی از مهم ترین منابع سازمانی برای کسب مزیت رقابتی ایجاد شده است. زیرا نگرش یادگیرندگی موجب کسب فرصت ها یی برای ارتقای قابلیت سازمانی و درک مشکلات فرا روی فعالیت های مشترک با شرکاء می شود. سؤال اصلی این پژوهش عبارتست از: تاثیر فرآیندهای یادگیری روی عملکرد در همکاری های مشترک چیست؟ جامعه ی آماری بالغ بر 250 نفر از افراد دست اندرکار در مرکز تحقیقات ایران خودرو است که از این تعداد نمونه ای 105 تایی به طور غیر تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روش های میدانی استفاده شده است. پرسشنامه ی این پژوهش، بالغ بر 19 سؤال است که 15 سؤال آن مربوط به متغیرهای مستقل و 4 سؤال مربوط به متغیر وابسته (عملکرد) است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون خطی استفاده شده است. نتیجه ی پیمایش نشان می دهد که بیشترین یادگیری در سطح انتقال اتفاق افتاده است و بیشترین تاثیر را روی عملکرد داشته است. به ترتیب، یادگیری در سطح جذب و بهره برداری در مورد مطالعه شده، کمتر اتفاق افتاده و تاثیر کمتر ی روی عملکرد داشته است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، فرآیندهای یادگیری، عملکرد
  • فرشید حسینی، حمزه رایج، مهرداد استری، سید مهدی شریفی صفحه 55
    این مقاله به بررسی روابط میان فرهنگ سازمانی و سبک رهبری در سازمان می پردازد. فرهنگ سازمانی از عوامل مهم تاثیرگذار بر عملکرد سازمان و رهبری نیز از اجزای کلیدی در موفقیت سازمان به شمار می رود. بنابراین شناخت نسبت به چگونگی روابط بین این دو عامل تاثیرگذار بر عملکرد سازمان، مهم و اهمیت دارد. در این پژوهش سه فرهنگ سازمانی گروهی، توسعه ای و سلسله مراتبی و دو سبک رهبری تحول‎آفرین و مبادله رهبر- پیرو مورد بررسی قرار گرفته اند. روش پژوهش مورد استفاده پیمایشی- همبستگی و به‎طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که فرهنگ گروهی بر مبادله رهبر - پیرو و فرهنگ توسعه ای بر هر دو سبک رهبری تحول‎آفرین و مبادله رهبر - پیرو اثر مثبت و معناداری دارند اما فرهنگ سلسله مراتبی اثر منفی بر هردو سبک رهبری از خود بر جای می گذارد. در پایان نیز بر اساس هدف مطالعه مدل مفهومی ارایه و در راستای آن پیشنهادهای کاربردی و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدل معادلات ساختاری، فرهنگ سازمانی، رهبری تحول‎آفرین، مبادله رهبر، پیرو
  • شمس سادات زاهدی، طاهر روشندل اربطانی، اکبر حسن پور صفحه 73
    امروزه سازمان ها در چارچوب مدیریت دولتی نوین در جهت رقابت جهانی، تولید و فراهم آوردن محصولات و خدمات با کیفیت و بهره برداری و به کارگیری نیروی کار متنوع، خودشان را از طریق فرآیندهای مهندسی مجدد، ساختاردهی مجدد،کوچک سازی و برون سپاری بازسازی کرده اند. اما این تحولات باعث تغییر قرارداد روانی، روابط استخدامی و گذار از استخدام همیشگی به استخدام قراردادی شده است که از نظر کارکنان، امنیت شغلی آنان را به خطر انداخته است. قابلیت استخدام مفهومی است که برای مواجهه با عدم امنیت شغلی در استخدام مطرح شده است. به عبارتی به عنوان جایگزین امنیت شغلی است. بنابراین، این مقاله به دنبال پاسخ به این سؤال است: عوامل سازمانی مؤثر بر قابلیت استخدام کارکنان در سازمان های دولتی کدامند؟ پژوهش حاضر پیمایشی مبتنی بر روش همبستگی با استفاده از انتخاب نمونه است و حجم نمونه براساس روش نمونه گیری طبقه بندی 12سازمان و تعداد نمونه 450 نفر است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که عوامل سازمانی: آموزش و توسعه،ارزیابی عملکرد و ارتقا، جابه جایی و انتقال بر قابلیت استخدام کارکنان مؤثرند اما متاسفانه وضعیت این عوامل در سازمان های دولتی استان تهران مناسب نیست.
    کلیدواژگان: قرارداد روانشناختی و عوامل سازمانی، قابلیت استخدام کارکنان
  • غلامرضا طالقانی، علی اکبر فرهنگی، عابد عابدی جعفری صفحه 89
    بیش از یک دهه نیست که مدیریت شهری به عنوان رشته ای نوین، مورد توجه جوامع علمی قرار گرفته است. این رویکرد جدید به مسایل شهروندان و فضاهای شهری، اشتراکات گسترده ای با سایر علوم همانند مدیریت دولتی، جامعه شناسی، شهرسازی و... دارد. متغیر اعتماد به دلیل ماهیت چند سطحی و چند رشته ای خود از جمله نقاط اشتراک بین علوم اجتماعی است. در این پژوهش با مرور این متغیر و مؤلفه های مؤثر بر آن در گستره ای وسیع و دسته بندی آن ها براساس مدل پاورز، سعی بر طراحی مدل متغیرهای تاثیرگذار بر اعتماد شهروندان نسبت به مدیریت شهری شده است. در بخش ادبیات پژوهش، 112 متغیر مرتبط با اعتماد که در پژوهش های پیشین توسط 68 پژوهشگر این حوزه مورد توجه قرار گرفته، بررسی شده اند. با حذف متغیرهای سطح فردی و اضافه کردن متغیرهای ویژه ی حوزه ی شهری، متغیرها برای تعیین میزان اهمیت، صحت دسته بندی و افزودن متغیرهای جدید در اختیار گروه شرکت کننده در دلفی قرار گرفته و پس از سه مرحله برگزاری پانل، متغیرهای تغییر، تصحیح و دسته بندی شده اند و برای استفاده در مدل انتخاب شدند. پس از طراحی پرسشنامه و سنجش روایی و پایایی آن، با استفاده از تحلیل نتایج پرسشنامه های توزیع شده توسط روش تحلیل عاملی، مدلی با 4 مؤلفه طراحی شده است. 4 مؤلفه ی مدل، شامل ویژگی-های اعتماد کننده، ویژگی های اعتماد شونده، ویژگی های محیط و موضوع های اعتماد شهروندان نسبت به مدیریت شهری است.
    کلیدواژگان: ویژگی های اعتماد شونده، ویژگی های محیط اعتماد، ویژگی های اعتماد کننده، مدیریت شهری، اعتماد شهروندان
  • ابوالحسن فقیهی، زهره موسوی کاشی صفحه 107
    با توجه به آثار مثبت سنجش بهره وری دربخش دولتی، ضرورت وجود سیستم اندازه گیری بهره وری درسازمان های دولتی ایران اجتناب ناپذیراست. هدف این مقاله ارایه مدلی برای سنجش بهره وری دربخش خدمات دولتی است. درمدل پژوهش، سنجش دوبخش اثربخشی وکارآیی مورد بررسی قرار گرفت. برای سنجش اثربخشی چهار بعد خدمات عرضه شده به جامعه و مشتریان سازمان، برداشت ذهنی ورضایت مندی ارباب رجوع (شهروندان)، بهبود و ارتقاء شرایط جامعه، نتایج ناخواسته و منفی حاصل از عرضه خدمات سازمان اندازه گیری شد، با استفاده ازروش دلفی شاخص های چهاربعد اثربخشی و مولفه ی کارآیی به دست آمد. برای انتخاب خبرگان ازروش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و از طریق تحلیل سلسله مراتبی ضریب اهمیت و میزان اولویت هر شاخص نسبت به شاخص دیگرتعیین شد. مدل پیشنهادی در سه بخش نیروی انتظامی، بیمارستان ها و بانک ها عملیاتی شده است و در هر بخش شاخص ها و اولویت شاخص ها تعیین شد، ضریب اهمیت هر شاخص و ضریب اهمیت از کل عوامل در چهاربخش ذکر شده با یکدیگر مقایسه شده و شباهت ها و تفاوت ها استخراج شده است. درنهایت با تلفیق چهاربخش و با تفکیک شاخص های عام و خاص از یکدیگر مدل نهایی سنجش بهره وری در بخش خدمات دولتی طراحی شد. این مدل دارای قابلیت پیاده سازی مجدد دردوره های مختلف زمانی است.
    کلیدواژگان: کارآیی، روش دلفی، اثربخشی، بهره وری
  • رحمت الله قلی پور، بهزاد پورسید، علی حمیدی زاده، عبدالرضا امیری صفحه 127
    در سال های اخیر به منظور علمی نمودن سیاست ها، فعالیت نهادهای سیاست پژو در فضای سیاست گذاری، افزایش یافته است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر این نهادها در فضای سیاست‎گذاری است. به این منظور از مدل ارایه شده توسط دوکشیر و ترلاو استفاده شده است. این مدل که روند سیاست پژوهی را شکل می دهد، از چهار بعد، تشخیص مشکلات و شناسایی مسایل، درک مسایل اصلی، پشتیبانی از برنامه اقدامات انتخابی و اثر ارزیابی و فرآیند کنترل تشکیل شده است. فرض بر آن است روندهای فوق تاثیر زیادی بر علمی نمودن سیاست ها خواهند گذاشت. در بررسی پیمایشی بین نهادهای سیاست پژو در ایران، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به عنوان جامعه ی آماری انتخاب شده است. از بین 120 نفر اعضاء جامعه ی آماری، 40 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. اطلاعات به‎وسیله-ی پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده در هر چهار بعد، بین وضع موجود و وضع مطلوب تفاوت معناداری وجود دارد. به این معنا که فعالیت های سیاست پژوهی در جامعه ی آماری از تاثیرگذاری لازم در فضای سیاست‎گذاری برخوردار نیست. تحلیل و تبیین قرار گرفتن در این وضعیت، بخش پایانی این مقاله را شکل می دهد.
    کلیدواژگان: روندهای سیاست پژوهی، سیاست‎گذاری، سیاست پژوهی
|
  • Page 3
    Combating corruption need a multi pronged strategy because of the unintegrated and distributed nature of corruption. in this paper we review literature of anti corruption strategy and extract 26 indicator with a preventive approach and present the indicator in a economical, political, social, administrative section for national strategy of Islamic republic of Iran. the experts accept the indicator and rank them. After survey the administrative indicator take top rank by experts because of privilege of corruption in administrative system of Iran and selection of expert in a middle range of administrative system.
  • Page 23
    The knowledge of public administration which is considered as an inter-disciplinary field is one of the most important fields of human sciences, which focuses on the study of organizing governments. This field and its curriculum will highly affect many of the human beings and their future. This field has resulted in a requirement for using the collaboration and cooperation of several scientific groups. Of course, public administration field is not merely an end user of the findings of these groups; it provides the opportunity for a synergy and interaction of new theories which can affect the findings of different scientific groups. Each organization or scientific & social association requires strategic plans, which comprise organization’s mission, the most important goals, values, and strategies, which will guide the leaders in moving the organization toward its preferred targets. Of course, image formation depends on knowing the opportunities, threats, weak points, and strengths of the studied system, and using their capabilities effectively. In this research, the strategic plans of active public administration associations have been studied and analyzed, and based on them recognized the mission and goals of association and written a sample strategic plan for a PA association.
  • Page 39
    There is a growing trend to consider knowledge as an organizational resource important to a company competitive advantage. The knowledge based perspective can provide insights into both the opportunity to enhance organizational competence and the difficulties of engaging in joint activities with foreign partners. Organizational learning is the detection and resolution of differences in knowledge and behaviors between individuals and groups. When current understanding and routine is confronted with different understanding and routine, recognizing and resolving those differences is a learning process. The question of research is: what is the effect of learning process on performance in international collaboration? Research method used in research is survey. Of the 150 survey packages sent out, 105 of this questionnaire returned.this research questionnaire has 19 question that 15 question is related to dependent variables and 4 question is related to independent variables. To analyze data we use regression. The result of research show that the most learning happen in transfer level and have the most effect on performance. Learning in the level of transformation and harvesting happen less than transfer level and have the least effect on performance.
  • Page 55
    The Purpose of this article is to examine the relationship between organizational culture and leadership styles. Organizational culture is important factor that can be influence organizational performance and also leadership is one of the key parts that can be affected organizational success. However, recognition about the relationship between these two effective factors on organizational performance is very important. In this research, Organizational cultures divided to three groups consist of: Group culture, Hierarchical culture and Developmental culture. In other hand, leadership style divided to TFL and LMX. Our research methodology was Survey- Correlation Method, SEM Specifically. Results show that group culture can influence LMX and TFL and their relationship are meaningful and positive but, hierarchical culture has negative effect on both two leadership styles. Finally based of research purpose conceptual model and practical & future research suggestions have been presented.
  • Page 73
    Nowadays, organizations to success in global competition, to provide new and qualified products and services and employment of versatile workforce, in context of new public management, have restructured through reengineering, downsizing, and outsourcing processes. However, these developments have caused changes in psychological contracts, employment relationships and transition from permanent employment to contract-based employment which in employees’ points of view has endangered their job security. The concept of employability is noticed for confronting with insecurity in employment. In other discussion, it is in replace of job security. So, this article is trying to seek an answer for this question: which organizational factors influence on employability? This research is a survey research based on correlation method using sampling. The volume of sample is 12 organizations regard to classified sampling method with the volume of 450 people. The results of research showed that training and development, performance evaluation and employee moves impact on employability. But this factors are not appropriate in public organizations.
  • Page 89
    It is almost a decade since the urban management has attracted the attention of the scientific communities. This new perspective towards urban management and architecture has much in common with other scientific disciplines such as public administration, sociology, and the like. Due to its multi-level and interdisciplinary nature, trust is regarded as the connecting point of social sciences. In order to develop a model of the factor affecting trust of the citizens toward urban management, based on power model an extensive review of the literature is done, categorizing these factors. The 112 relevant variables related to trust, studies 68 researchers prior to this investigation, is reviewed. In order to examine the importance and the accuracy of the variables categorized, and adding new variables to it, the prior variable is offered to a delphi group. While omitting the individual factors, and adding urban-related favorables, a three round panel is administered to reach the real factors affecting trust. A questionnaire is designed while its reliability and credibility is tested. The questionnaire is executed. The findings is analyzed through factor analysis till the new model with four following factors is resulted: truster characteristies, trustee traits, situation features, and citizens issues concerned with urban management.
  • Page 107
    The purpose of this article is to design a model for measuring productivity in the Public sector. To this end both effectiveness and efficiency are considered. The measurement of effectiveness focus on four dimention; service delivering to client, citizen satisfaction, improvement of society?s conditions and undesired outcomes of service delivery. We used Delphi methods to define the effectiveness and efficiency indicators. In order to select experts, Snow ball sampling was applied. AHP method was conducted to determind importance factors and priority of each indicators. The model was tested in three public organization; hospitals, banks and police stations. Finally the last model was designed by four section combination and separation of public and special indicators. Definding of the research suggest that the model could be used in different interval of future.
  • Page 127
    The purpose of this research is studying the effect of policy research in policy making area. For this, has been used from a model that is presented by Dukeshire and Thurlow. This model is consist from four dimension; recognizing problems and identifying issues, understanding key issues, supporting a selected plan of action and monitoring process evaluating impact. In a survey among policy researcher organizations, majles was selected as population. Among 120 members of it, 40 members has selected by random sampling. Data after gathering, analyzed by SPSS software. By the result, in every four dimension, exist different between available and favorite status.we analyzes these result in the conclusion section.